Látnivalók

Lopar

látnivalók

Az 1120 lakosú Lopar a sziget legészakibb részén, Rab városától 14 kilométerre található, legnagyobb vonzerejét 22 homokos strandja jelenti, melyek között 3 naturista (Sahara, Ciganka, Štolac) is található.

Itt található a Paradicsom-part (Rajska plaza), amely Horvátország egyik leghíresebb strandja. A 2 km hosszú, kék zászlós, sekély, lassan mélyülő strand a kisgyermekes családok, és kezdő úszok számára is kiváló. Éttermek, bárok, és sportolási lehetőségek is várják az ide látogató rengeteg turistát (a strand szépségére, és hírére jellemző, hogy a Loparon nyaraló turistákon kívül a Rab városában nyaralók 50 százaléka is felkeresi a Paradicsom-partot). A kemping mellett húzódó hegyről, a járható turista utak mentén pazar kilátásban lehet részünk. A hegyvonulat egy része mediterrán fenyőerdőkkel borított, másik része kopár kőrengeteg. Legmagasabb pontja a Kamenjak (408m)

Rab

látnivalók

Rab (olaszul Arbe) város Rab sziget központja, 2001-ben 554 állandó lakosa volt. A várost a rómaiak alapították, városi rangot Octavius Augustustól kapott a 10. században. Tipikus középkori város, városfallal körülvéve. Jelképe a négy román harangtorony, melyek közül a legidősebb a 11. században épült. Számos templom található a városban, a legnagyobb közülük a Szűz Mária. Harangtornya a legszebb horvát Adria-parti harangtornyok közül, 26 m magas. A Szent Jusztina templom ma vallási művészeti múzeum. A Szent Kristóf (mely a város védőszentje) pedig lapidárium. Az óváros északi részén elhelyezkedő Komrčar park az egyik legszebb a városi parkok között.

Rabska fjera

Általában minden évben, Július-ban kerül megrendezésre a három napos fesztivál Rab városában.

Szent Jakab, Szent Antal és Szent Kristóf azon három szent, kiknek megünneplése alkalmával Rab sziget lakosai rövid időre visszatérnek a középkorba. Az ősi lovagi torna, aTurnir rapskih samostreličara keretein belül fergeteges íjász verseny kerül megrendezésre. Ekkor a középkori lovagok a díj megszerzéséért versenyeznek és küzdenek. A hagyományok értelmében, a kiérdemelt díjat Rab főura adja át a győztesnek egy ünnepi ceremónia közepette. A hangulatot csak még tovább fokozzák a megjelenő muzsikusok és zászlósok, akik középkori jelmezekbe és kosztümökbe öltözve vonulnak át a város utcáin. A Rapska fjera ünnep alkalmával Rab lakossága felidézi a város egykori kinézetét azokból az időkből, amikor a felszabadulásukat és a város függetlenségét – a municipiumot- ünnepelték. Helyi néptánc csoportok és népzenei együttesek műsorai, középkori öltözékek, ételek, mesterségek bemutatása, valamint íjász- és halászbemutatók, pénzverde szórakoztatja a turistákat.

Suha Punta

A sziget legzöldebb, mediterrán fenyőerdőkkel borított részén (Kalifront) található Suha Punta turistatelepülés, amely közigazgatásilag Kamporhoz tartozik. A régi házak, megművelt gyümölcsösök, és a halászemberek igazi mediterrán atmoszférát adnak a településnek. Itt a vendégek mindig friss gyümölcsre, zöldségre, és frissen kifogott halra számíthatnak. Az 1000 fős települést csodálatos zöld környezete, a Dundo erdővel, kék tengervize, és leírhatatlan szépségű öblei még idillikusabbá teszik. Kampor Rab kikötőjétől 6 km-re, északnyugatra fekszik.

Losinj

A sziget legnagyobb települése és egyben üdülőközpontja Mali Lošinj, amely tiszta tengeri levegőjének köszönhetően az Osztrák-Magyar Monarchia egyik gyógyüdülőhelye volt. A kisebb Veli Lošinj a sziget kulturális központja. Nem fejlődött akkora üdülő településsé, mint Mali Losinj, ezért máig megtartotta autentikus, halászfalu-hangulatát. A településen található egy 15. századi velencei őrtorony, amelyben jelenleg múzeum működik. A környező vizek gyakori vendégei a delfinek, Lošinj szigetén delfin kutatóintézet is működik. A Rab szigetről gyakran induló hajótúrákkal érdemes ide ellátogatni.

Goli Otok

Rab környékén számos izgalmas, lakatlan, de látogatható sziget található. A legnépszerűbb a Goli Otok, a meztelen sziget. A sziget északi része teljesen kopár – erre utal a neve is –, csak a déli oldalán található némi növényzet. A partvonala meglehetősen tagolt, számos kis öblöcske található itt, de ezek általában kikötésre alkalmatlanok. A sziget éppen ezért lakatlan. A sziget a börtönéről híres: Az Osztrák-Magyar Monarchia az I. világháború idején ide száműzött számos orosz hadifoglyot. 1949-től 1956-ig pedig az egész sziget nagybiztonságú börtönként működött, itt tartották fogva, és kínozták a politikai foglyokat, később pedig köztörvényes bűnözőket őriztek itt. A börtönt 1988-ban zárták be, de véglegesen csak 1989-ben hagyták el. Azóta nem törődik senki az állagmegóvással, ezért jelenlegi állapota igen romos. Manapság a szigetet csak turisták látogatják hajókirándulások keretében, valamint ismét helyi pásztorok legeltetik a nyájaikat itt.

Jablanac és a Zavratnica fjord

Jablanac területe már a római korban is lakott volt, mint azt az itt található ókori romok is jelzik. A Panas hegy és a Velebit közötti szárazfal Dolabele kormányzó feliratával az illír Ortoplina és Begiosa törzsek közötti határt volt hivatott jelölni.

A kikötő melletti fokon, a mostani Ablana Hotel területén Šubić István horvát bán 1251-ben építette várának romjai láthatók.Az 1179-ben említett Szent Miklós templom Jablanac temetőjében áll, ma látható formáját a 16. századi és 1701-es átépítések során nyerte.A kikötői riván, a főutcán álló Szt. József templomban 18. századi stukkó szobor (Somazzi műhely) és 19. századi faszobor (Bartol Devčić munkája) látható. A Világ legalacsonyabban fekvő hegyi menedékháza címmel egy jablanaci épület büszkélkedik: a Miroslav Hirtz menedékház tengerszint feletti magassága mindössze 20 méter.

 

A Zavratnica fjord a szárazföldön, a jablanaci kompkikötőtől délre található. Egy keskeny ösvényen lehet besétálni az öböl végéig, ahol egy gyönyörű sekély és tiszta vizű strand található. A fjordban több helyen is alkalom van 3-4 méteres sziklaugrásokra, illetve egy II. világháborúban elsüllyedt hadihajó körül lehet úszkálni, búvárkodni. Megközelíthető gyalog a kompkikötőből szárazföldön, vagy a Rab szigetről induló hajókirándulások keretében.

Plitvicei tavak

Minden szónál, minden egyes leírt mondatnál beszédesebb, ha egyből a galériát választva megnézi, vagy megnézheted az általunk környéken készített képeket!

 
Megközelítés: